29 Aralık 2005

REFLÜ İLE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER

A. AZALMIŞ ALT ÖZEFAGEAL SFİNKTER BASINCI
1. Hiatal herni
2. Diet
a. Yağ
b. Çikolata
c. Mentollü yiyecekler
3. Tütün
4. Alkol
5. İlaçlar
6. GERH
B. ANORMAL ÖZEFAGUS MOTİLİTESİ
1. Nöromuskuler hastalıklar
2. Larenjektomi
3. Alkol
4. GERH
C. ANORMAL/AZALMIŞ MUKOZAL REZİSTANS
1. Xerostomi
a. Sicca sendromu
b. Oral kaviteye radyoterapi
c. Özefageal radyoterapi
2. Tütün
3. Alkol
4. İlaçlar
5.GERH
D. GECİKMİŞ GASTRİK BOŞALMA
1. Çıkış obstrüksiyonu
a. Ülser
b. Neoplazi
c. Nörojenik
2. Yağlı yiyecekler
3. Tütün
4. Alkol
E.ARTMIŞ İNTRAABDOMİNAL BASINÇ
1. Sıkı giysiler (kemer,korse)
2. Diet
a. Aşırı yemek yeme
b. Karbonatlı içecekler
3. Obesite
4. Gebelik
5. Mesleki
6. Egzersiz
F. GASTRİK ASİT VE/VEYA PEPSİN AŞIRI SEKRESYONU
1. Stres
a. Cerrahi
b. Travma
c. Yaşam biçimi
2. Tütün
3. Alkol
4. İlaçlar
5. Diet