25 Mart 2006

İLAÇLAR VE SES SAĞLIĞI

Ses üzerine olumsuz etkisi olabilecek belli başlı ilaç grupları şunlardır:

n Antihistaminikler (Alerji ilaçları)

n Antikoagülanlar (Kanı sulandıran ilaçlar)

n Aspirin

n Antitusifler (Öksürük şurupları)

n Antihipertansifler

n Diüretikler

n Antidepresanlar

n Antikolinerjikler

n Vitaminler, hormonlar
Ses doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Vücudunuza girecek her besin ya da ilacın sesinize etkisi olacağını unutmayınız.

24 Mart 2006

HASTA İKEN ŞARKI SÖYLEME

Ses sanatçılarında ses problemleri oluşmasının en önemli nedeni hasta iken şarkı söylenmesidir. "Show must go on!" güzel bir ifade olmakla beraber, söz konusu olan ses sanatçısının kariyeri olduğunda, daha doğru olan söylem, ünlü bir laringologun deyişiyle, "Şov devam etmeli, ama hasta şarkıcı onun bir parçası olmamamalıdır" olmalıdır. Hasta iken şarkı söylendiğinde, ses problemlerinin oluşma riski ve oluşan problemin ciddiyeti daha fazla olur. Bu gibi durumlarda, ses teli içerisine kanama gibi durumlar görülerek kariyerler erken zamanda sonlanabilir. 
 
 

20 Mart 2006

PROFESYONEL SES SANATÇILARI VE SES BİLİNCİ

Ses sanatçılarının, ses oluşturma mekanizmalarının çalışma şekli konusunda eğitimli olması iki nedenle önemlidir. Bunlardan birincisi, ses rahatsızlıklarının önlenmesi, ikincisi ise ses rahatsızlıkları oluştuğunda bunların tedavisinin ana hatlarını anlamaları içindir.

Bu eğitim, diğer hastalıklara karşı yapılan önlemeler veya koruyucu bilgilendirmeler gibi algılanmalıdır. Örneğin, atletlere iskelet ve kas problemlerinin önlenmesi için nasıl eğitim veriliyorsa, ya da hipertansiyon veya kalp rahatsızlığı olanlara nasıl beslenme ve davranış eğitimi veriliyorsa, ses profesyonellerine de benzer şekilde ses oluşumu için gereken mekanizmaların nasıl çalıştığı ve nasıl korunması gerektiği hakkında eğitim verilmelidir.  

Ses eğitimi, hem sese zarar verme riski olduğu konusunda sanatçıda bir bilinçlenme sağlar, hem de ses rahatsızlıklarından sonra düzelme için önemli olan birinci basamaktır.

Ses rahatsızlığı ne olursa olsun (iyi huylu bir ses teli patolojisi, ses teli felci, hatta larinks kanseri), kişi, iyileşme sürecinde kendisinin rolünün öneminin farkında olmalıdır. İyileşme süresince sesin bir miktar kısıtlı olacağının bilinmesi de, iyileşmeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Ses eğitimi, ses profesyonelini takip eden ses klinisyeninin (genellikle laringolog- yani ses üzerine uzmanlaşmış bir kulak burun boğaz uzmanının- veya konuşma patoloğunun) görevidir. Ses fonksiyonu, ses rahatsızlıkları ve ses rahatsızlıklarının tedavi metodları, her geçen gün daha da anlaşılır hale gelmektedir.

15 Mart 2006

ULUSAL MÜZİK EĞİTİMİ SEMPOZYUMU

Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, 25-28 Nisan 2006 tarihleri arasında Pamukkale'de yapılacaktır. Detaylı bilgiye http://muziksempozyum.pamukkale.edu.tr/  adresinden ulaşabilirsiniz. Bu sempozyuma, Sn. Doç.Dr. A.Meral TÖREYİN ile hazırladığımız ''Değişik Şarkı Türlerine Göre Ses Eğitimi Alan Bireylerde Objektif Fonasyon Ve Akustik Analiz Bulguları'' adlı bildiri ile katılıyoruz.  

11 Mart 2006

SES EĞİTİMİ BİLEŞENLERİ

Ses eğitimi verirken, sesini profesyonel olarak kullananların şu temel bileşenler konusunda bilgilenmesini amaçlamaktayız:
1. Ses oluşturan mekanizmaların anlaşılması
2. Ses hijyeni
3. Sigara ve ses
4. Alkol, ilaçlar, beslenme ve hidrasyonun ses üzerine etkisi
5. Vokal stres
6. Ses egzersizleri
7. Reflü ve ses 

07 Mart 2006

TÜRKİYE'DE SİGARA KULLANIMI

Sigara, başta solunum sistemi organları olmak üzere tüm vücudu olumsuz etkileyen bir alışkanlık. Solunum sisteminde ise en çok zarar gören organlar larinks (gırtlak) ve akciğerler. İşte Türkiye için sigaranın ne kadar yaygın bir sorun olduğunu gösteren bazı rakamsal veriler:
1. Türkiye'de erkeklerin %60'ı, kadınların %20'si sigara kullanıyor.
2. Türkiye'de her yıl 100.000 kişi sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.
3. 7-13 yaş arası ilköğrenim öğrencilerinde sigara kullanma oranı %12! (8)