26 Nisan 2006

AYVALIK ULUSLARARASI MÜZİK AKADEMİSİ

Ayvalık Uluslararası Müzi Akademisi'nin kayıtları 5 Mayıs 2006 tarihine kadar devam ediyor. Akademinin internet sitesine http://www.ayvalik-music.com adresinden ulaşabilirsiniz.  

19 Nisan 2006

PROFESYONEL SES HİJYENİ 4: HİDRASYON

Yeterli miktarda sıvı tüketin .
Ses tellerinizin istediğiniz performansı sağlaması için günde en az 2 litre kafeinsiz sıvı alımına ihtiyacı vardır. Sesiniz için en sağlıklı sıvı sudur. Günde 8-10 bardak içilen su, ses telleriniz için gereken lubrikasyonu sağlamanın yanı sıra gerekli subglottik (ses telleri altından gelen) basıncın da azalmasını sağlar. Sıcak spotlar altında ya da sıcak açık hava konserlerinde performans sergilerken elbette bu ihtiyaçlar da artar. Kolalı, alkollü, kafeinli içecekler ne yazık ki suyun sağladığı pozitif etkiyi sağlamaz, aksine sıvı kaybına yol açarak sıvı ihtiyacınızı arttırır.

14 Nisan 2006

PROFESYONEL SES HİJYENİ 3: SİGARA

Sigara içmeyin!!!
Sesini önemseyen birisinin sigara içmesi pek de anlaşılır bir durum değil. Tamam, biliyoruz ki, Türk erkeklerinin %60'ı ve Türk kadınlarının %20'si sigara içiyor ve her yıl ülkemizde yaklaşık 100,000 kişi sigaraya bağlı nedenlerle aramızdan ayrılıyor ama bu kötü alışkanlığın özellikle ses sağlığı ile ilgili yaptıkları neler? Sigara öncelikle dehidratasyona yani su kaybına yol açıyor. Dudaklardan başlayarak bütün ses yolunu kurutuyor ve bu bölgelerde irritasyona ve iltihaba yatkınlığa neden oluyor. Bunların yanı sıra, seste kısıklığa ve kabalaşmaya, yani ses kalitesinde bozulmaya yol açıyor. İşin kötüsü, pasif sigara içimi yani kendisi sigara kullanmayanların çok sigara içilen yerlerde bulunması da ses kalitesini olumsuz olarak etkiliyor. Son olarak da biliyorsunuz ki sigara öldürüyor (bakınız sigara paketlerinin üzeri). Larinks (gırtlak) kanseri sigara içmeyenlerde nerede ise hiç görülmüyor ve larinks ile akciğer kanserlerinin baş aktörü sigara kullanımı!

11 Nisan 2006

TRANSSEKSÜELLERDE LAZER YARDIMI İLE SES DEĞİŞİMİ

Laryngoscope'un Nisan 2006 sayısında transseksüellerde diğer metodların yanı sıra, lazer ile ses değişimine ait olumlu sonuçlar bildiriliyor.

Laryngoscope April transs

10 Nisan 2006

KONSERE GİDERKEN DİKKAT!

Otolaryngology-Head and Neck Surgery'nin Nisan sayısına yayınlanan bir makaleye göre konser izlemeye gidenler ortalama 100 dBA ses şiddetine maruz kalmaktadır ve bu durum, ciddi geçici işitme seviyesi değişikliğine (temporary threshold shift) yol açmaktadır.

PROFESYONEL SES HİJYENİ 2: FİZİK EGZERSİZ

Düzenli fizik egzersiz yapın. Unutmayın ki, sesiniz zihinsel ve duygusal durumunuzun, hatta vücudunuzun tamamını nasıl hissettiğinizin bir yansımasıdır. Herhangi bir yeriniz ağırır iken ya da moraliniz bozukken sesinizin nasıl çıktığını bir düşünün. Değil karşınızdaki kişiler, telefonda sesinizi duyanlar bile sizde bir problem olduğunu anlamazlar mı? Demek ki sağlıklı bir ses için sağlıklı bir vücut şart! Düzenli fizik egzersiz ile hem vücut postürünüz mükemmelleşir, hem de ses üzerine etkisinden ileride detaylı olarak bahsedeceğimiz stresten uzaklaşırsınız. Vücut postürünüzün düzelmesi, iskelet ve kas desteğinin sağlanması ile solunum desteğinizi olumlu yönde etkiler.

PROFESYONEL SES HİJYENİ 1: SES EGZERSİZLERİ

Düzenli ses egzersizleri yapın. Nasıl bir atlet, performans sırasında kaslarının en iyi düzeyde olması için düzenli egzersiz yapıyorsa, siz de ses oluşturan kaslarınız ve diğer yapıları en iyi düzeye ulaştırmak için her gün ses egzersizleri yapmalısınız. Bu egzersizler, solunum desteğinizi arttırır, perde esnekliğinizi optimum düzeye getirir ve kaliteli bir rezonans için gereklidir. Tüm ses egzersizlerine ısınma egzersizleri ile başlayın ve mutlaka soğuma egzersizleri ile tamamlayın.

SES HİJYENİ NEDİR?

Ses hijyeni, tıpkı ağız hijyeni gibi kişisel olarak takip etmemiz ve günlük hayatımız sırasında uymamız gereken bir çeşit davranışlar topluluğudur. Belirli şeyleri yaparak ve belirli şeyleri de yapmayarak sesimizin daha sağlıklı olmasını, daha az ses problemi ile karşılaşmayı ve bu problemler oluştuğunda onlardan en kısa sürede kurtulmayı sağlayabiliriz.

01 Nisan 2006

GELİŞME GERİLİĞİ VE UYKU BOZUKLUKLARI

Adenoid (geniz eti) ve tonsil (bademcik) patolojilerine bağlı uykuda solunum problemlerinin, çocuklarda gelişme geriliğinin önemli nedenlerinden birisi olduğu objektif olarak gösterildi. Konu ile ilgili bir çalışma International J of Pediatric Otolaryngology'nin Mayıs sayısında yayınlanacak. Yayın ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Uyku,tonsil,adenoid,gelisme